fredag 18. november 2011

Karins fantastiske boller


Husk at de er bedre i dag enn i morgen! Evt så kan de fryses.

Du trenger:
• 100 g smør
• 100 g sukker
• 3,5 dl melk
• 1 egg
• 50 g gjær
• ca 600 g hvetemel

1. Ha smøret i en stor gryte, og smelt det på lav varme. Smør skal smelte, ikke koke.
2. Ha sukkeret i en kopp/skål, og ha i gjæren (hvis du bruker fersk). Rør rundt med en gaffel en liten stund og se hva som skjer.
3. Hell melken i smøret og sjekk at blandingen er fingervarm. Hvis ikke, varmden opp/kjøl den ned til den er passe.
4. Ha i egg som er pisket sammen og gjær-og-sukker-blandingen.
5. Ha i mel. Elt det inn med en tresleiv, eller hendene etter hvert som deigen begynner å bli fastere. Ikke ta for mye! Den kan godt være litt klissete før heving, det ordner seg ofte til etter den har hevet. La den heve i gryta du har laget deigen i, den er fremdeles lun og hjelper på hevingen. Ha på lokk.
6. Trill ut til 20 boller (hvis du veier dem skal de veie ca 65-70 g) eller lag kanelsnurrer:
a. Kjevle deigen ut til et rektangel.
b. Ha smør, sukker og kanel på den øverste halvdelen. Tips når du skal ha på smør – bruk ostehøvel og høvle av kaldt smør. Det blir mykt når det har ligget litt på deigen, så da er det lett å smøre det ut.
c. Brett over den nederste halvdelen, og kjevle det nye smale rektangelet litt større (siden det sannsynligvis har krympet mens du smurte på det).
d. Del opp i 20 strimler.
e. Tvinn hver strimmel litt rundt seg selv, og knytt en slags knute på den. Sett på brett.
7. La etterheve i minst 20 min.
8. Stek på 225°C i 10-15 min, til de er lett gylne. (Du kan løfte på en og se som den er gyllen/brun under, da pleier de å være ferdige).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar